Typický jídelní lístek

VÝBĚR Z ŘECKÉHO JÍDELNÍHO LÍSTKU

Předkrmy

  • Tzatziki – jogrt s okurkami a česnekem, zvláště ve vedru velice osvěžující
  • Melitzanosalata – salát z lilků s česnekem, velmi zvláštní chuť
  • Choriatiki – míchaný salát, zelenina nakrájená na velké kusy s olivami, fetou a oreganem
  • Maruli salata – hlávkový salát s dresingem, někdy posypaný koprem
  • Chorta – vařená listová zelenina s dresingem z olivového oleje a citrónové šťávy
  • Tyropitakia – malé taštičky z listového těsta plněné sýrem feta
  • Spanakopita – listové těsto plněné špenátem
  • Saganaki – rozpečený sýr feta
  • Saganaki Kefalotiri – obalený smažený sýr Kefalotiri
  • Smažené mušle – slávky
  • Chobotnice na grilu
  • Kalamáry – sépie, většinou smažené kroužky
  • Taramosalata – narůžovělá pikantní pasta z rybích jiker
  • Tyrosalata – pomázánka ze sýru feta
  • Feta – sýr Feta
  • Piperies tyganites – smažené nebo pečené papriky zalité olivovým olejem nebo dresingem
     

Polévky

  • Soupa avgolémono – tradiční silný slepičí vývar s vajíčkem, rýží, citrónem
  • Patsas – řecká drštková polévka
  • Fasolada – fazolová polévka
  • Fakes soupa – čočková polévka
  • Majiritsa – velikonoční polévka

Hlavní jídla

  • Suvlaki – kousky masa na špejli – špíz, potíraný při přípravě velmi chutnou směsí koření
  • Musaka – zapečené brambory s lilkem, mletým masem a bešamelem
  • Pastitsio – zapékané makarony s mletým masem
  • Gemista – plněná rajčata a papriky rýžovou směsí, velmi chutné a lehké jídlo
  • Paputsakia – lilky plněné rýží a masem
  • Dolmádes – mleté maso s rýží zabalené ve vinném listě, výrazná chuť
  • Sarmades – zelný list plněný mletým masem a rýží
  • Keftedes – karbanátky z mletého hovězího masa
  • Kokkinisto – maso dušené v rajčatové omáčce
  • Stifado – hovězí, telecí nebo králičí maso dušené s malými cibulkami
  • Pilafi – rýže s masem a zeleninou
  • Jemista – plněná zelenina: rajčata, papriky nebo lilky
  • Ladera – zelenina dušená na oleji
  • Schara – grilované nebo rožněné maso na dřevěném uhlí
  • Burdeto – ryby v pálivé rajčatové omáčce 

Dezerty

  • Baklavas – listové těsto s ořechovou náplní polité sirupem
  • Bugatsa – listové těsto plněné vanilkovým krémem, posypané moučkovým cukrem a skořicí
  • Rizogalo – rýžový nákyp
  • Revani
  • Kantaifi

Nápoje

Kromě čisté vody, která se pije k jídlu nejčastěji, se nabízí mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů. Místní tradiční vína jsou velmi kvalitní. Typickým řeckým vínem je retsina. Jedná se o pryskyřičné víno zvláštní chuti, které se k  řeckým jídlům, ale i k pizze a špagetám velmi hodí. Vzniklo vlastně náhodou, protože dříve se sudy často utěsňovaly piniovou pryskyřicí, od níž víno získalo svou charakteristickou chuť.
Pivo je v Řecku zpravidla dražší než víno. Kromě řeckého piva Mythos se běžně nabízí evropské značky Henninger, Kronenbourg, Amstel, Heineken apod.

Tradičním nápojem je ouzo,  pije se obvykle před jídlem jako aperitiv. Ouzo je anýzový likér, jeho chuť vzniká smícháním dvanácti různých aromatických kořenů, bylin a koření. Často se ředí ledovou vodou, přičemž se mléčně zabarví, což je znakem jeho kvality.

Oblíbeným řeckým nápojem je Metaxa, kvalitní brandy lahodné chuti, vyrábí se ve třech provedeních, nejkvalitnější je v sedmihvězdičkové kvalitě.

 

TOPlist