Řecké sýry
Řekové považují sýr za chutný doplněk téměř ke každému jídlu. Různé druhy sýra jsou vynikající například u večerního posezení s výborným vínem. Sýry mají v Řecku dlouhou historii, která začíná již dávno před Homérem – jak ostatně dokládá zmínka v Homérově Odyssey o tom, že sýry se vyráběly od dávných dob. Řecký trh je doslova zaplaven nejen množstvím nejrůznějších druhů místních sýrů, ale i různými variantami sýrů zahraniční provenience, neboť Řekové je milují.
Hlavní druhy řeckých sýrů
Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Je to měkký bílý sýr, který se zpravidla připravuje z ovčího mléka. Uchovává se v kulatých bochnících, které se dávají do dřevěných sudů se syrovátkou. Někdy je feta tužší a může mít také pikantní chuť.
Telemes je v podstatě druh sýra feta, je velmi chutný a stejně jako feta i výživný.
Manuri je oblíbený měkký bílý sýr z neodstředěného ovčího mléka, který je velmi jemný a má vysoký obsah tuku. Nelze ho dlouho uchovávat. Výrobci sýrů tento druh označují za vysoce kvalitní.
Menzithra je druh sýra manuri, připomíná tvaroh. Vyrábí se ze směsi různých druhů mléka, syrovátky a másla.
Anthotiro má obdobou chuť jako menzithra, ale vyrábí se z vysoce tučného mléka.
Kopanisti je jemný pepřený sýr, díky své pikantní chuti je vhodným doplňkem k ouzu nebo suchému bílému vínu. Vyrábí se z ovčího mléka a koření čerstvě drceným pepřem.
Kasseri žlutý sýr s pikantní chutí je vyráběný především z ovčího mléka. Polotvrdý sýr se uchovává v bochnících vážících asi 7kg.
Kefalotiri typický tvrdý sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka tradičním způsobem již od středověku. Má světle žlutou barvu a malé nepravidelné dirky a je poměrně slaný.
Kefalograviera tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka nebo ze směsi kravského a ovčího mléka, má světle žlutou barvu a pikantní chuť.
Graviera tvrdý sýr podobný sýru kefalograviera. Vyrábí se z kravského mléka nebo z kravského mléka s malou příměsí mléka ovčího. Má sladkou chuť, jemné aroma, malé dírky velikosti hrášku, obecně je považován za jeden z nejkvalitnějších sýrů, vyrabí se téměř v celém Řecku s místními obměnami.
Tulumotiri měkký sýr vyráběný již v antice z kozího nebo ovčího mléka. Vzhledově připomíná fetu a uchovává se ve vacích z ovčí nebo kozí kůže, proto je jeho produkce poměrně omezená.