Ryby

Ryba „ á la spetsiota“ (psári ala spetsiota)

1 1/2 kg masitých ryb (štika, okoun), 1/2 kg cibule,1 1/2 šálku rajčatového protlaku, 1 šálek suchého bílého vína, 1 šálek oleje, 1 šálek drobků ze sucharů nebo hrubší strouhanky, 1/2 kg oloupaných rajčat, 2-3 stroužky česneku, petrželka, sůl, pepř, trocha cukru

Ryby opláchneme, rozkrájíme na plátky, osolíme a osušíme. Pečicí plech potřeme olejem a poklademe kousky ryb, které zakryjeme plátky cibule. Osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Připravíme směs oleje, rajčatového protlaku, cukru, soli a pepře. Vše dobře promícháme a směsí překryjeme ryby. Potom smícháme drobky ze sucharů s nastrouhaným česnekem a nakrájenou petrželkou a směsí posypeme ryby. Vše zakryjeme tenkými plátky rajčat. Na závěr přidáme zbytek rajčatového protlaku a pečeme na mírné teplotě 40-50 minut.

 

Zapékané krevety (garídes juvetsáki)

1 kg velkých krevet, 300 g sýra feta, 2 šálky oleje, 1 sklenice oloupaných rajčat, 1 svazeček petrželky, 2 cibule, jemně nakrájené, oregano, sůl a pepř

Rozehřejeme olej a lehce na něm opečeme cibulku. Přidáme nastrouhaná rajčata, sůl a pepř. Omáčku necháme na okamžik povařit. Krevety očistíme, opláchneme a rozdělíme je na 6 porcí do jednotlivých kameninových misek. Do misek přidáme odpovídající díly omáčky a vše posypeme nasekanou petrželkou a oreganem. Sýr feta nakrájíme na 6 větších kousků a do každé misky vložíme na krevety jeden kousek sýra. Zapékáme v troubě na mírné teplotě 30-40 minut.

 

 

 

 

TOPlist