Předkrmy - Mezedes
Zapečené sýry
Vložte do zapékací misky balkánský sýr, eidam a rokfór nakrájené na kostičky, množství záleží na Vás, můžete využít i zbytky, ale je lepší, když se použije několik druhů sýrů. Nahoru přidejte tence nakrájenou zelenou papriku a nadrobno nakrájené rajče. Posypejte oreganem, pokapejte olivovým olejem a dejte rozpéct pod gril. Lze připravovat i v mikrovné troubě, jen je potřeba asi po minutě promíchat a misku zakrýt. S křupavou bagetou a sklenkou vína máte výborné a rychlé pohoštění.
Smažené lilky a cukety s jogurtem
V misce si připravte těstíčko z hladké mouky a sodovky nebo piva, které jemně osolíte. Mělo by být hustší, aby na zelenině drželo. Čerstvé pevné lilky nebo cukety oloupejte a nakrájejte na kolečka asi 1 cm široká. Obalte v těstíčku a osmažte dozlatova. Po osmažení pokládejte na papírový ubrousek, aby se vsákla přebytečná mastnota. Jí se ještě teplé, křupavé s ochuceným jogurtem a pečivem. Smetanový jogurt osolte, našlehejte s trochou olivového oleje, popř. dochuťte česnekem, koprem nebo petrželkou.
Papriky se sýrem
Pěkné, čerstvé tenkostěnné zelené papriky opláchněte, odřízněte opatrně vršek i se stopkou, odstraňte semínka a osušte. Papriky naplňte balkánským sýrem nebo řeckým sýrem Feta, který rozmačkáte vidličkou s trochou olivového oleje. Odříznuté vršky připevněte párátky. Ve větší pánvi s víkem osmažte ze všech stran. Usmažené papriky dejte do mísy a zalijte zálivkou z octa, oleje a prolisovaného česneku. Papriky plněné sýrem můžete také grilovat.
Tzatziki
Okurky oloupeme, nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky, osušíme a mírně osolíme. Přidáme česnek, ocet, jogurt a vše smícháme. Na závěr vešleháme trochu olivového oleje. V některých částech Řecka se přidává ještě najemno nakrájený kopr.