Musaka
3 velké lilky, 500 g libového mletého masa nejlépe mix hovězího a vepřového, asi půl šálku oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 3 velká zralá rajčata nebo jedna plechovka rajčat 400 g, bobkový list, celá skořice, 1/2 šálku suchého bílého vína nebo trochu koňaku, špetka cukru, sůl, pepř, tymián, ½ šálku nasekané petrželky, 300 g nastrouhaného tvrdého sýra, strouhanka
Na bešamel 100 g másla, 100 g hladké mouky, 1 litr mléka, malá cibulka, 3 kousky hřebíčku, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl, bílý pepř, 2 žloutky
- Připravte si dva plechy vyložené papírem. Očištěné lilky nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, vyskládejte na plechy, pokapejte olejem a upečte asi na 20 minut při 200° C, můžete také usmažit, ale musaka je pak mastnější
- Mezitím rozehřejte v širším kastrolu olej, vložte mleté maso, které rozdrobte vidličkou, aby se dobře opeklo, po 6-7 minutách přidejte cibuli a česnek a restujte ještě asi 5 minut. Poté přilijte ½ šálku suchého vína nebo trochu koňaku, vložte oloupaná a nastrouhaná rajčata se špetkou cukru, bobkový list, trochu tymiánu a kousek skořice. Osolte, opepřete a nechte pomalu provařit 20-25 minut, až se odpaří většina tekutiny. Vyjměte skořici a vmíchejte nasekanou petržel.
- Do mléka k přípravě bešamelu dejte malou cibulku s několika zapíchnutými hřebíčky a ohřejte ho, mělo by se prohřát, ale nesmí se vařit (cibulka je pouze pro ovonění mléka, do bešamelu nepatří). Na másle opražte mouku a za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Vařte pomalu za stálého míchání až do zhoustnutí, pak bešamel osolte, vmíchejte mletý bílý pepř a muškátový oříšek. Po odstavení z plotny a mírném vychladnutí vmíchejte žloutky.
- Dvě větší naběračky bešamelu přidejte do prochladlé masové směsi.
- Pekáček o velikosti asi 25x35 cm vymažte olejem a vysypejte strouhankou. Na dno vyskládejte polovinu lilkových plátků posypejte strouhaným sýrem a rozprostřete polovinu masové směsi. Na tu přijde druhá vrstva lilků, strouhaný sýr a zbývající masová směs.
- Nakonec zarovnejte vrstvou bešamelu, který ještě můžete posypat zbytkem strouhaného sýra.
- Pečte asi 50 minut dozlatova při 180° C, před podáváním nechejte nejméně 30 minut dojít.
Kuře na oreganu
Osolené a opepřené porce kuřete zprudka osmahněte v kastrolu na olivovém oleji, přidejte čerstvá oloupaná a nakrájená rajčata anebo konzervu rajčat, dva stroužky prolisovaného česneku, oregano a bazalku. Pro ostřejší chuť doplňte pár kapek tabasca nebo malou pálivou papričku. Během dušení přilijte sklenku suchého bílého vína, popřípadě drůbeží vývar. Kuře s hustou omáčkou se jí s bílým chlebem nebo rýži. Chutná výborně i následující den.
Kuřecí závitky
Kuřecí řízky naklepejte, opepřte, ale nesolte. Na každý plátek masa položte hranolek balkánského sýra a másla, odpeckované nakrájené olivy (1-2 podle velikosti) a kousek sušeného rajčete. Srolujte do závitku a upevněte kovovou jehlou nebo párátky. Závitky poklaďte plátky libové slaniny, podle chuti posypejte oreganem. Pečte nezakryté, v horkovzdušné troubě jsou hotové za 30 minut. Podávejte teplé s bramborovou kaší nebo s rýží. Pokrájené studené roládky se salátem a pečivem jsou výbornou lehkou večeří.
Kuřecí suvlaki na grilu
Na 1 kg kuřecích anebo krůtích prsíček si připravte marinádu ze 3 lžic olivového oleje, 200 g smetanového jogurtu, 1 polévkové lžíce citronové šťávy, 3 utřených stroužků česneku a lžičky sladké papriky. Marinádu podle chuti osolte, opepřete a vložte do ní na kostky nakrájené maso. Nádobu zakrytou fólií dejte do ledničky nejméně na 2 hodiny. Pokud ponecháte déle, nic se nestane, jen maso alespoň jednou obraťte. Z marinovaného masa připravte špízy, mezi maso můžete vkládat papriku, cibuli anebo rajčata. Grilujte asi 8 minut ze všech stran za občasného potírání zbylou marinádou.
Masové koule v rajčatové omáčce
Na masové koule: 350 g mletého masa, nejlépe směs vepřového s hovězím, 2 tvrdší housky, 1 vejce, 1cibule nakrájená nadrobno, 2 lžičky nakrájené petrželky, 1 lžička octa, trochu oregana a sody, pepř a sůl
Na omáčku: kilogram oloupaných nakrájených rajčat nebo 1 konzerva Valfruta, 2-3 stroužky česneku, bazalka, sůl, špetku cukru, olej
Namočené housky jemně vymačkáme a přidáme spolu s ostatními surovinami do mísy k mletému masu. Vše dobře promícháme a směs necháme asi hodinu postát. Mezitím na oleji jemně orestujeme prolisovaný česnek, přidáme rajčata, osolíme, přidáme trochu cukru a povaříme asi 15 minut, pak ochutíme lístky bazalky. Ze směsi vytváříme koule o průměru 2-3 cm, obalujeme v mouce a smažíme pomalu v menší nádobě na dostatečném množství oleje. Koule po odkapání vkládáme do rajčatové omáčky. Výborná příloha je čerstvé pečivo. Dá se připravit i předem a před podáváním jen trochu ohřát.