Recepty
Řecké polévky
Tradiční polévka kuřecí avgolemono s rozšlehanými vajíčky a citrónovou šťávou, zahuštěná rýží, se jí před hlavním jídlem, ale i jako samostatný pokrm s pečivem. Za ochutnání stojí řecká fazolová polévka fasolada. Polévku si určitě vyberete i v dobré rybí restauraci.
Řecké předkrmy - Mezedes
Řekové si obvykle před hlavním jídlem objednávají malé předkrmy - mezedes. Jako aperitiv k nim popíjejí ouzo, ředěné studenou vodou nebo kostkami ledu. Rozmanité pikantní mezedes zahrnují drobné plody moře, grilovanou nebo nakládanou zeleninu, různě upravené sýry, olivy, taštičky z listového těsta, kuličky z mletého masa, nasolené ryby apod. Často se jako meze podává tarama - krémová pasta z tresčích jater s citrónovou šťávou, dolmades – závitky z listů vinné révy nebo mladého šťavnatého zelí plněné rýží a mletým masem, výborný lilkový salát s česnekem - melitzanosalata, známé tzatziki nebo skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku
Řecké saláty
Na stole nesmí chybět různé saláty, které se připravují z mnoha druhů čerstvé zeleniny podle krajových receptů. Obvykle se podávají ve větším množství, než je ve střední Evropě zvykem. Zálivku tvoří zpravidla olivový olej a vinný, popř. balsamikový ocet, který lahodně doplňuje chuť místních rajčat, paprik a dalších druhů zeleniny. Nejoblíbenější řecký salát choriatiki je osvěžující směs rajčat, okurek, paprik, cibule, kozího sýra feta, oregána a černých oliv.
Řecké ryby
K nejoblíbenějším rybám patří parma - barbouni, mečoun - xifias, mořský jazyk – glossa, pražma - tsipura a různé druhy makrel skoumbria nebo kolios. Zpravidla se podávají grilované, polité dresinkem z olivového oleje a citrónové šťávy anebo s česnekovou pastou skordalia. Sardinky – sardeles jsou nejlepší pečené, pochoutkou jsou také drobní smažení sledi – gavros. Máte-li rádi plody moře ochutnejte chobotnici - ochtapodi - vařenou v bílém vínu spolu s rajčaty a brambory, nebo delikátní garnáty - garides se sýrem feta.
Maso a hlavní jídla
Kromě grilovaného masa jsou v oblibě dušená masa se spoustou zeleniny – ladera. Mezi „hotovky“ patří kokinisto – maso dušené v rajčatové omáčce, stifado - specialita z dušeného hovězího masa s malými cibulkami na víně nebo pilafi – rýže s masem a zeleninou. V tavernách podávají kořeněné karbanátky keftedes z mletého hovězího masa. Mleté maso se používá také při přípravě musaky - zapečené brambory s lilkem, mletým masem a bešamelem, plněných paprik a rajčat a pasticia s těstovinami. Jako rychlé občerstvení se nabízejí souvlaki - kousky vepřového, telecího nebo hovězího masa opékané na rožni. V Řecku nezapomeňte vyzkoušet pravý gyros, úplně jiný než ten, co se prodává v Čechách. Správný gyros je zabalený v pitě, a kromě masa nesmí chybět rajčata, hranolky, cibule a tzatziki.
Řecké dezerty
Většina řeckých dezertů by se dala charakterizovat jako záplava cukru, medu a ořechů. Ačkoli jsou řecké sladkosti vysoce kalorické a jejich konzumace se často neobejde bez sklenice vody, vyráběné jsou vždy jen z těch nejkvalitnějších surovin. Dezertem, který proslavil celé Řecko je baklava. Vyrábí se z medu, těsta fillo a vlašských ořechů. Další oblíbenou pochoutkou je kantaifi. Tento „chlupatý“ řecký desert se dělá z polotovaru, který vypadá jako vlasové nudle, nazývaného Kantaifi, z vlašských ořechů a spousty tymiánového medu.
Řecké nápoje
Kromě čisté vody, která se pije k jídlu nejčastěji, se nabízí mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů. Výběr řeckých vín je tradičně široký a jejich ochutnávání rozhodně stojí za to. Typickým řeckým vínem je retsina. Jedná se o pryskyřičné víno zvláštní chuti, které se k řeckým jídlům, ale i k pizze a špagetám velmi hodí. Vzniklo vlastně náhodou, protože dříve se sudy často utěsňovaly piniovou pryskyřicí, od níž víno získalo svou charakteristickou chuť. Pivo je v Řecku zpravidla dražší, než víno. Nabízejí se běžné evropské značky Henninger, Kronenbourg, Amstel, Heineken apod. Tradičním nápojem je Ouzo - anýzová kořalka čirého vzhledu, která se ředěním vodou nebo ledem mléčně zbarvuje. Oblíbená je také u nás známá Metaxa, kvalitní koňak lahodné chuti.