Řecká kuchyně

Řekové se svou přirozenou schopností užívat si života dokážou vykouzlit z místních čerstvých surovin skvělé jídlo. Ryby a chobotnice, fazole a čočka, olivy, olej, citron, bazalka a oregano, fíky, mandle a pryskyřičná chuť vína jsou tím, co spojuje antické a moderní Řecko. Jehňata, kozy a telata se stále rožní nebo grilují na dřevěném uhlí, vše se zalévá olivovým olejem a dochucuje čerstvým kořením.

Nikdy opravdu nepoznáte pravou řeckou kuchyni, pokud se budete  stravovat jen v hotelové restauraci. Chcete-li vyzkoušet, jak chutnají místní speciality, zeptejte se, kam chodí jíst místní Řekové. V malé postranní uličce se vždy najde taverna s příjemným personálem, kde můžete poznat pravou chuť česnekového tzatziki, podávaného s lístky máty a mnoha dalších specialit. Rozhodnete-li se jíst řecky, dopřejte si odpolední siestu. Řekové mají delší pracovní dopoledne, obědvají kolem 14 hodiny a pak zpravidla do 17 hodin odpočívají. Obvykle se pak vrací do zaměstnání, takže večeří poměrně pozdě - okolo půl desáté. V restauraci Vás obslouží samozřejmě kdykoli, chcete-li ale poznat, jak vypadá skutečná řecká večeře se vším všudy, nesmíte lpět na "turistických" hodinách.

V tavernách je menu uváděné i v anglickém jazyce, často jsou vyjmenovány všechny speciality, ale podávají se pouze ty, u kterých je uvedená cena. Pamatujte, že ryby se platí podle váhy, takže podle toho, jak velký kus si vyberete v kuchyni, bude vypadat i Váš účet.

V restauracích je obvyklé spropitné kolem 10 %, v kavárnách se zpravidla nedává.

Řecké pekárny

Tradiční řecké pekárny se udržely téměř ve všech vesnicích a ve městech je najdete na každém rohu. Kromě chleba nabízí různé druhy  sladkého a slaného pečiva z listového těsta. Zcela jistě se nejedná o nízkokalorické výrobky, při jejich výrobě se totiž nešetří kvalitními surovinami a výsledek tomu odpovídá. Doporučujeme nechat se zlákat  neodolatelnou vůní a ochutnat.


TOPlist